Ágyi poloska

Az ágyi poloska (Cimex lectularius) a rovarok (Insecta) osztályának a félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjébe, ezen belül a poloskák (Heteroptera) alrendjébe és a vérszívó poloskák (Cimicomorpha) családjába tartozó faj

Előfordulása

Az ágyi poloska feltehetőleg a Közel-Keletről származik. Melegebb éghajlatú vidékeken gyakrabban előfordul, de lakott területeken szinte az egész világon jelen van. Az emberek és a madarak kártevője.

Megjelenése

Az ágyi poloska hossza 5-7 milliméter. A kifejlett ágyi poloska barna színű, testét finom szőrök borítják. A hím és a nőstény külsőre hasonló, a nőstény kissé nagyobb. Táplálkozás előtt teste lapos, korongszerű. Miután átszúrta a bőrt, és jóllakott vérrel, teste kitágul. Szájszerve finom szúrósörtéből áll, melynek hegyes végét szondaként használja: gyakran egymás mellett többször is megszúrja a bőrt, mire megtalálja az eret és szívásba kezd. A jóllakott ágyi poloska bíborszínű árnyalatot vesz fel. A hátsó pár szárnya teljesen elcsökevényesedett, a félfedők azonban apró pikkelyek formájában megtalálhatóak.

Bővebben az ágyi poloskáról

Az ágyi poloska életmódja

A rovar táplálékkereséskor magányos, de rejtekhelyén közösségben él. Tápláléka főként emberi vérből áll. A rovar hetekig kibírja táplálék nélkül. Táplálékát éjszaka keresi, hő- és szén-dioxid-kibocsátása alapján találja meg; nappal elrejtőzik. Az ágyi poloska körülbelül 18 hónapig él. Élete emberhez kötődik, a hónapokra magára hagyott tárgyakat elhagyja. Emberen a sok szúnyogcsípéshez hasonló bőrelváltozásokat okozhatja ágyi poloska is. Jelenlétéről több dolog árulkodhat: a döglött ágyi poloska, illetve ágyi poloska által vedlett bőr, az ágyi poloska csípése, vérpöttyök a huzaton, ürülék – kis fekete pöttyök az ágykeretek alján, matracokon és egyéb búvóhelyeken, valamint ai poloska petéi, amelyek 1 mm nagyságúak, hosszúkás formájúak, krém–fehér színűek. A kártevő felismerhető édeskés szagáról is, azonban ez csak nagy fertőzöttség esetén észlelhető.

Ha ágyi poloskák jelenlétét észleli és poloskairtásra van szüksége Debrecenben és Hajdú-Bihar megyében, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!