Csótányirtás

A csótányokról

A csótányok szinte a világ minden területén megélnek, a legtöbb faj a trópusokon fordul elő. Európában sok apróbb termetű csótányfaj honos, az emberi környezetben megtelepedett nagyobbakat más földrészekről hurcoltuk be.

A legismertebb európai fajok a következők:

  • német csótány vagy muszkabogár (Blattella germanica), őshazája Afrika
  • amerikai csótány (Periplaneta amaricana), őshazája szintén Afrika
  • konyhai csótány vagy svábbogár (Blatta orientalis), őshazája ismeretlen
  • lapp erdeicsótány (Ectobius lapponicus), Magyarországon is honos
  • fakó erdeicsótány (Ectobius pallidus)

Testhosszuk fajtól függően 1–6 centiméter. Legerősebb és legstabilabb testrészük a tor. A legpuhább és csupán gyenge izmokkal ellátott testrészük a potroh, a belső szerveik nagy része ebben található.Fejük jól fejlett, pajzzsal védett. Szájszervük rágó típusú. A fejből két hosszú, ízelt csáp nyúlik ki. Nagy összetett szemükkel kifejezetten jól látnak. A két szárnypár a tor mentén egymás fölött helyezkedik el: a felső pár erős, és csak védő szerepe van. Egyáltalán nem, vagy rosszul repülnek, több faj nősténye a szárnyait el is vesztette. Bűzmirigyük van.

Lárváik igen hasonlítanak a felnőtt rovarokra, de szárnyatlanok.

Bővebben a csótányokról

Csótányirtás

A csótányirtás leggyakoribb módja a permetezés. A permetezőszert vízzel higítva juttatjuk a kezelendő felületre. A permetezés előnye, hogy segítségével rendkívül gyors hatás érhető el. Fontos, hogy nem roncsolja a kezelt felületet sem.

Csótányokkal erősen fertőzött helyeken a ködképzés is ajánlott módszer a csótányirtásra.

Amennyiben csótányirtásra van szüksége Debrecenben és Hajdú-Bihar megyében, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!