Hangyairtás

A hangyák (Formicidae)  a méhek és a darazsak rokonai, közösségalkotó rovarok. Több mint 12 000 fajuk ismert, a trópusokon nagyobb változatosságot mutatnak. A társaséletű hártyásszárnyúak rendjébe tartozik. Különleges életmódjuk – szervezett államuk, bámulatos építményeik, vándorlásaik, csatáik – sok hasonlóságot mutatnak az emberi társadalmakkal.

Telepeikben, a hangyabolyokban igen nagy rendszerezettség figyelhető meg; némelyikükben több millió egyed él. Az egyes hangyák lehetnek steril nőstények (dolgozók), termékeny hímek (here) és termékeny nőstények (királynő).Egy telep nagy territóriumot igényelhet. Egyes kutatók a hangyabolyt vagy kolóniát szuperszervezetnek is tekintik, mivel egy-egy boly működik egységként. Ha az összes hangya tömegét megmérnénk, a szárazföldi állati biomassza kb 15-25%-át tennék ki. A termeszek nincsenek szoros kapcsolatban a hangyákkal, de hasonló a társadalmi szerveződésük, ezért néha fehér hangyának is nevezik őket.

Világszerte nagyjából ötezer hangyafaj fordul elő.

Szaporodásuk során lárvák és bábok keletkeznek, melyeket a kolóniákban a munkások gondoznak. Gondosan elkülönített kamrákban helyezik el őket, hogy a fejlődésük minél gyorsabb és eredményesebb legyen. A gubós bábokat szokták hangyatojásnak is nevezni.

Bővebben itt olvashat a hangyákról

A fáraóhangya biológiája

A fáraóhangya trópusi rovar, hazánkba az 1970-es években hurcolták be. A nőstény 3,5-4 mm hosszú, a hím 3-4 mm, a dolgozó nagyon apró (2-2,5 mm), vörösessárga, vékony testalkatú.

Az anya életében több száz petét rak le, melyekből a lárvák 5-6 nap alatt kelnek ki. A dolgozók maximum 2 hónapig, az anya átlagosan 9 hónapig él.

A fáraóhangya esetén leglényegesebb eltérés a többi hangyafajhoz képest, hogy egy-egy fáraóhangya bolyban több száz királynő élhet együtt. Tipikusan a panelházak jellemző kártevője, ahol a kiegyenlített hőmérséklet és az aktív terjedésre optimális szerkezeti feltételek adottak. Az épületbe viszont csak passzívan jut be.

Hangyairtás

Hangyairtásnál a legfontosabb teendő a hangyaboly felszámolása, hiszen nem elég, ha csak a dolgozókat irtjuk ki. Az a cél, hogy rovarirtószer eljusson a hangyabolyba is. Speciális permetezőszer használatával szüntetjük meg a raktárak hangyafertőzését.

A hangyairtás eredményessége nagyban függ a hangyák fajtájától, elterjedtségétől és a kezelt terület jellegétől is.

Amennyiben hangyák lepték el raktárát és hangyairtásra van szüksége Debrecenben és Hajdú-Bihar megyében, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!