Légyirtás

A legyek (Brachycera, légyalkatúak) a kétszárnyúak rendjébe tartozó rovarok.
Csápjuk 3 ízből áll: a 3. ízen sörte v. karomszerű nyúlvány látható. Szúró vagy szívó szájszervük van. Lábaikon jól fejlett tapadókorongokat (pulvillae) és végfüggeléket (empodium) figyelhetünk meg. Lárvájuk fejetlen és lábatlan nyű, bábjukat tonnabábnak nevezik. Családokban igen gazdag rovarcsoport.

Képviselőik életmódban és testalakatban meglehetősen eltérnek egymástól. Számos családjuk az emberre és a mezőgazdaságra egyaránt káros, sőt veszélyes fajokat foglal magába. Ide tartoznak a bögölyök (Tebanidea) és a bagócsok (Oestridae).

Az igazi legyek (Muscinae) a szárnypikkelyes legyek (Muscidae callypterae) családjának egyik alcsaládját alkotják. Ide tartozik a közismert házi légy (Musca domestica), számos betegség terjesztője. Rövid szívókájának vége korong alakú. Ezzel főleg folyékony tápanyagot vesz magához, de nyálával szilárd tápanyagokat is képes feloldani és elfogyasztani. Lárvái trágyában fejlődnek.
Közeli rokona a szuronyos istállólégy (Stomoxys calcitrans), szívókájával már a bőrt is képes átdöfni.
A húslegyek. (Sarcophaginae) alcsaládhoz tartozó fajok lárvái dögökön, rothadó húson fejlődnek, s szintén betegségterjesztők. A kockás v. szürkelégy (Sarcophaga carnaria) elevenszülő.
Egyes legyek növényevők s mezőgazdasági kártevők. Ilyen a szárnypikkely nélküli legyek (Muscidae acalypterae) családjába tartozó fritlégy (Oscinosoma frit) és a csíkoshátú búzalegyek (Chlorops- fajok), továbbá a szárnypikkelyes viráglegyek (Anthomyinae), valamint a Hagymalégy (Hylemia antiqua). Ezek lárvái a megtámadott növényekben fejlődnek.
Más családok viszont rovarpusztításukkal hasznosak. Ilyenek a rablólegyek (Asilidae) és a káros rovarokban élősködő fürkészlegyek. A mezőgazdaságban jelentősek még a lebegő- vagy másnéven zengőlegyek.

Bővebben a legyekről

Légyirtás

A légy kültéren és beltéren egyaránt könnyedén elszaporodik.
Zárt térben történő légyirtás során kiemelt szerepe van a csalogató anyaggal (feromonnal) kombinált (kenhető, kiszórható, kihelyezhető formájú) mérgezett csalétek felhasználásának, illetve a különféle ragasztós légyfogók (henger, lap, szalag, zsinór) alkalmazásának. Szakemberek permetezéssel, a mennyezeten és a falakon tartós méregmezőt alakíthatnak ki, illetve a gyors ölőhatás érdekében a hidegköd-képzést, az ULV-eljárást, vagy a füstképzést használhatják. Lakásokban, egyénileg a légtérkezelő aeroszol palack, a párologtatás és a ragasztós légyfogók alkalmazása vezet eredményre.
Szabadban a melegköd-képzés, hidegköd-képzés és az ULV- eljárással vezet eredményre.

Ha problémája adódott a legyekkel és hatékony, gyors légyirtásra van szüksége Debrecenben és Hajdú-Bihar megyében, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!