Terménygázosítás

Terménygázosítás során a leggyakrabban alkalmazott vegyület napjainkban kétségkívül a foszfor-hidrogén. A foszfor-hidrogén már közel 200 éve ismert, ugyanakkor rendkívüli tűzveszélyessége miatt nagyjából 150 évig nem használták közvetlenül erre a célra.

IMG_4171-001

A terménygázosítás módszer ömlesztett vagy csomagolt szemes termények, vetőmagvak, zsákok, csomagolóanyagok, és üres helyiségek, pl. épületek, silók, járművek kezelésére alkalmas, rovarirtás és rágcsálóirtás céljából.

Felhasználási módjai a következők: adagológéppel, szondázással vagy fóliatakarással alkalmazzuk.

Elhelyezését tekintve középterekben, épületekben, nagyterekben, silókban ás fóliában használható.

Adagológép alkalmazása terménygázosításra

Az adagológépet elsősorban silók gázosítására használják. Speciális adagolókészülékek helyezik el a golyókat vagy pelleteket a silócellákban a szállítószalagon a termény betárolása közben, Az adagolás nagysága a sebességtől függ.

Az adagológép elektromos árammal működik, a felhasznált anyag mennyiségének és a szalag sebességének beállításával igen gazdaságosan alkalmazható.

A szükséges golyó/pellet mennyiség az alábbi képlet segítségével kiszámítható:

Percenként adagolandó golyó száma (db) = ( Szállítószalag teljesítménye * adagolás ) / 60 perc

Ezt a módszert a termény betárolásakor érdemes elvégezni.

Szondázás

Az anyag megfelelő elhelyezésére használt szondák nagyjából 1 méter hosszúságú, 4 cm átmérőjű egymáshoz csatlakoztatható acélcsövekből állnak. A szonda végén billenő fedőlemez található, ami lefelé tolás esetén a szondát lezárja, felfelé húzáskor pedig nyitva tartja, így gátolja az eltömődést. A tetején beállítható számlálószerkezet található. Ezt a szondát a termény közé dugják, majd a tablettákat a megfelelő módon adagolják.

Kisebb mennyiségű termény esetén műanyag csővel is végezhető a szondázás.

Fóliatakarás

A terménygázosítás során használt leggyakoribb szerformák az ömlesztett terménybe szondával, készülék segítségével, esetleg kézzel adagolhatók, valamint tálcára téve is kihelyezhetők. A magtárak gázosításánál fontos odafigyelni a termény megfelelő szigetelésére, ami általában gázátnemeresztő fóliával történik.

Cégünk Debrecenben és Hajdú-Bihar megye egész területén foglalkozik terménygázosítással.